Topsport

Voor mij is de Topsport een inspirerende en relevante wereld om te volgen. Omdat het me naast enorm veel plezier als supporter, ook ervaringen biedt over hoe mensen, teams en organisaties daadwerkelijk het beste halen uit het aanwezige potentieel.

Moneyball

Een voorbeeld dat ik graag gebruik is het verhaal van Moneyball. Dat waargebeurde verhaal gaat over Billy Beane, de General Manager van de Oakland A’s. Billy wilde met zijn honkbalteam de Major League winnen. Hij had een groot probleem: zijn budget was slechts een fractie vergeleken met dat van andere teams in de Major League.

Over vaststaande zaken nadenken

De kern van dit verhaal gaat over de bereidheid van Billy om over alle ‘vaststaande’ zaken in het honkbal na te denken. Om alle vaste gewoonten, sentimenten, overtuigingen en vooroordelen kritisch onder de loep te nemen. Om het hele systeem kritisch te onderzoeken. Een bijna wetenschappelijke aanpak, waarbij de realiteit werd geduid in cijfers en statistieken.

Openstellen

Zo voelde Billy Beane zich niet te groot om zijn honkbal-organisatie open te stellen voor Paul DePodesta. Paul was cum laude afgestudeerd econoom aan Harvard. Hij had nog nooit in zijn leven een bal gevangen, of een honkbalknuppel vastgehouden. In geen enkele andere Major League-organisatie zou deze man ook maar enige kans hebben gehad.

Billy Beane had het inzicht en de moed om Paul een centrale plek te geven in de organisatie van de Oakland A’s. Paul heeft Billy geholpen om de irrationaliteit in de bedrijfsvoering en in de benadering van de topsport bij de Oakland A’s aan de kaak te stellen en uit te bannen.

Tegenslagen

Lange tijd is de aanpak van Billy belachelijk gemaakt. De honkbalwereld, de media, en ook bij de Oakland A’s zelf werd er met groot cynisme en leedvermaak gereageerd op de nieuwe weg die Billy was ingeslagen. Zeker toen in het begin de resultaten achterbleven. Menig tegenslag moest Billy weerstaan.

Het succes

Langzamerhand ontstonden successen. Uiteindelijk hebben de Oakland A’s prestaties geleverd die in geen enkele verhouding stonden tot het geringe budget van het team. Overwinningen en resultaten die door de hele honkbalwereld voor onmogelijk werden gehouden. En heeft de aanpak van Billy Beane gezorgd voor een revolutie in het internationale honkbal. Een nieuwe norm in een ultra conservatieve wereld. En een inspiratiebron voor vele andere sporten, die ook in toenemende mate gebruik maken van zeer gedetailleerde analyses.

Mijn ervaring in het bedrijfsleven

Nu hoor ik vaak mensen zeggen: “dat doen wij ook in ons bedrijf! Wij hebben ook management informatie. Wij sturen ook op cijfers.” Ik zie alleen een groot verschil. En dat is een cultureel of anders gezegd een mentaal aspect.

Regelmatig verbaas ik me over de selectieve waarheid die in een organisatie bewust of onbewust wordt beleefd en geleefd. Die beperkte scope wordt in de meeste gevallen bepaald door de leider of de leiders van de organisatie. Omdat ze dingen niet zien, of niet willen zien. Omdat hun perceptie gekleurd wordt door hun persoonlijkheid. Of door persoonlijke belangen. En ook door angst. Om het onbekende toe te laten. Of om geconfronteerd te worden met een persoonlijke illusie. Net als bij al die andere organisaties in de Major League.

Nederigheid leidt tot groei en ontwikkeling

Wat mij zo aanspreekt en inspireert in het verhaal van Moneyball, is de totale, allesomvattende bereidheid en moed om aan alles te twijfelen. Om alles ter discussie te durven stellen. Om elke nieuwe ervaring te verwelkomen als een kans om te leren. De nederigheid. Om alles en ook jezelf ter discussie te durven stellen. In de overtuiging dat elke vraag de kiem kan zijn voor een nieuw inzicht dat kan leiden tot groei en ontwikkeling.

Moneyball is ook een Amerikaanse speelfilm uit 2011 geregisseerd door Bennet Miller. De film is gebaseerd op Michael Lewis’ non-fictie-boek  Moneyball: the art of Winning an Unfiar Game (2003).